Komu se hodí fotovoltaická elektrárna


Fotovoltaická elektrárna nevyrábí pouze elektřinu, poslouží vám i jako jeden ze zdrojů ohřevu vody.

Zařízení umí i ohřívat vodu

Dobře navržené fotovoltaické elektrárny v Brně dovedou přebytky vyrobené energie nejen uchovávat v akumulátorech, ale i využít pro ohřev užitkové vody. Zařízení se připojí na elektrický bojler a ten může být v provozu po celý rok, zejména v jeho teplém období. Ovšem i v zimě se za slunečního svitu může vyrobit mnoho elektřiny a její přebytek pak ohřeje vodu v bojleru v podstatě zdarma.

montáž fotovoltaických panelů

Ohřevy vody představují pro domácnosti významný zdroj nákladů a tímto dojde k jeho značnému snížení, zejména tam, kde se v domě pohybuje více osob, a ty využívají vodu na mytí a sprchování, pro umývání nádobí a úklidové práce.

Aby se vám zařízení vyplatilo

V první řadě bychom si měli uvědomit, že nemá význam instalovat fotovoltaiku někam, kde je průměrná denní spotřeba elektřiny velice nízká, například kolem dvou až tří kWh za den. Toto jsou typické jednočlenné či dvoučlenné domácnosti, kde se lidé doma zdržují jen krátce a většinu času tráví v zaměstnání nebo v přírodě. Zařízení má význam hlavně u větších rodinných domů s více obyvateli, a kde je v provozu kromě běžných spotřebičů i klimatizace, elektrické vytápění (tepelné čerpadlo), vytápění bazénu, náročnější výpočetní technika a elektronika (velkoplošné TV, projektory) a varné desky v kuchyních.

fotovoltaická elektrárna

Životnost – každý, kdo se chystá instalovat fotovoltaickou elektrárnu, by měl zvážit návratnost své investice v souladu s životností zařízení. S touto matematikou vám pomohou firmy, které zařízení instalují, a mohou vám také dojednat státní dotaci. Uvádí se, že výrobci solárních panelů, střídačů a některých akumulátorů poskytují na své produkty záruku 10 let, a u panelů to někdy bývá až 25 let. S těmito fakty je také vhodné počítat a zahrnout je do předběžné rozvahy a finanční kalkulace.